ISI YALITIM ÇATI ve ÇEPHE KAPLAMA
ISI YALITIM ÇATI ve ÇEPHE KAPLAMA
ISI YALITIM ÇATI ve ÇEPHE KAPLAMA
  ANASAYFA     HAKKIMIZDA     ÜRÜNLER     REFERANSLAR     GALLERY     BAYİLİKLER     İLETİŞİM

Teknopanel

Teknopanel sandviç panel üretim hattı şimdiye kadar Türkiye’de bulunan en yüksek teknolojiye sahiptir. Sandviç panel imalatı esnasında bilgisayar kontrollü tam otomatik üretim hattında sürekli kalite sağlanır. Sandviç paneller, bileşenlerinin en iyi özelliklerini alarak oluşan, hafif ama dayanıklı yapı malzemeleridir.
Teknopanel sandviç panel üretim hattına giren rulo halindeki saclar, makaralarda formlandırılarak sandviç panelin alt ve üst yüzeyini oluşturur. Formunu almış iki yüzey arasına özel sistemlerle poliüretan enjekte edilir veya özel besleme üniteleri ile taş yünü, cam yünü veya EPS yalıtım tabakası oluşturulur. Bant preste fırına girerek kimyasal reaksiyonunu tamamlayan yalıtım tabakası tam olarak yüzey levhalarına yapışır ve kompozit sistem sandviç panel oluşturur. Sandviç Paneller kesintisiz hatla eş zamanlı çalışan, yürüyen testereyle istenen boylarda otomatik olarak kesilir, paketlenir ve sevk edilmeye hazır hale gelir.
 
Hafif ama dayanıklı sandviç panel konstrüksiyonun ilk kullanıldığı yer 2.Dünya Savaşı sırasında uçak sanayinde olmuştur. O günden sonra sandviç panel teknolojisi ciddi gelişmeler göstermiştir. Günümüzde uzay mekiğinden, daire iç kapılarına kadar çok değişik alanlarda sandviç panel sistem uygulanmaktadır.
 
Sandviç panel yapı tasarımında ısı yalıtımı, hava geçirimsizliği, hijyen, terleme, güvenlik, estetik vb gibi ihtiyaçların hepsine cevap verebilmektedir. Yapıların dış kabuğunu ısı ve su yalıtımlı olarak estetik bir şekilde çözen sandviç panel, fabrikalar, tüm sanayi yapıları, askeri yapılar, sosyal yapılar, prefabrik yapılar, zirai yapılar, spor tesisleri, yüzme havuzları, şantiye binaları, silolar, hipermarketler, alışveriş merkezleri, hal binaları ve konutlar gibi geniş yelpazede kullanım alanı vardır.
 
Teknopanel sandviç panel imalatında Poliüretan, Poliizosiyanurat(PIR),Taş yünü, Cam yünü ve EPS olmak üzere 5 farklı yalıtım dolgusunda da üretim yapabilen Türkiye deki tek tesistir.
 
Poliüretan 
 
Poliüretan, polyol ve izosiyanat adlı iki ana bileşenin, özel üretim şartlarında, katalizör malzemelerle, yüksek basınç altında karışımıyla oluşan rijit poliüretan sert köpüktür. Poliüretan kapalı hücre yapısına sahip bir köpüktür. Poliüretan bu sayede üstün ısı yalıtımı sağlayabilmektedir.
Poliüretan istenen yoğunluklarda üretilebilir. Poliüretan'ın ısı iletkenlik beyan değeri ƛ=0,020-0,022 W/mK arasında beyan edilmektedir. Isı iletkenlik kat sayısının en düşük olduğu ürünlerden biridir. Poliüretan izolasyonlu sandviç panelin taşıyıcı özelliği için, poliüretan yoğunluğunun 40-42 kg/m³ arasında olmalıdır. Poliüretan boyutsal kararlılığı yüksektir ve su emme özelliği bulunmaz, su üstünde yüzer. Poliüretanın içinde bakteri üremez. Poliüretanın kullanım sıcaklığı maksimum 70-80 0C olmalıdır. Maksimum dayanım sıcaklığı 100-110 0C’dir. Poliüretan bu sıcaklıklardan sonra özelliğini kaybeder. Poliüretanlar, yaklaşık 50 desibele kadar ses yalıtımı sağlayabilmektedir. Yüksek derecede yapışma özelliği olduğundan her yüzeye yapışmaktadır. Yapıştığı yüzeyden kolay kolay ayrılmazlar. Bakteri üretmeyen, çürümeyen, koku yapmayan, hijyenik bir üründür. Bu özellikleri doğrultusunda çevre dostu olduğu söylenebilmektedir. Uzun ömürlü yalıtım ve dekorasyon malzemesi olma özelliğine sahiptir.
 
Oldukça uzun ömürlü olan poliüretan, 30 yılda %15 miktarında yalıtım değerinde bir düşüş yaşasa da diğer yalıtım malzemelerinin önüne geçmektedir. Bu tür malzemeler kapalı hücre yapılarından dolayı bakteri üretmeyen bir yapıya sahiptir.
 
Poliüretanın basma mukavemeti yüksek olduğundan kullanım performansı iyidir. Günlük yaşantımızda ne kadar her alanda kullansak dahi poliüretan olduğunu fark etmemekteyiz. Otomotivde, sünger içerisinde, ayakkabılarda, yalıtım alanında, mobilyalarda, teksti alanında, gıda alanında, elektronik eşyalarda, sanayi parçalarının üretiminde, sağlık sektöründe ve daha birçok alanda poliüretanı görmekteyiz. Poliüretanlar her türlü boya ile boyanabilecek yapıdadır fakat dekoratif desene sahip olan poliüretanda boya işlemine gerek kalmamaktadır. Yapılan dış cephe boyalarının daha uzun ömürlü kalmasını ve canlılığını kaybetmemesini sağlar. Diğer sistemlere göre uygulama aşamasında da avantajlar sağlar. Mesela tek bir dekoratif poliüretan ile bütün cepheyi bitirebilme olanağı sağlar. Nakliye konusunda ciddi bir maliyet sağlar. Uygulama süresi öyle çok uzun olmamaktadır. Günümüzde de çabuk uygulandığından kullanılabilecek en uygun ürünler arasındadır. Aynı zamanda hafif bir üründür.
 
Poliizosiyanurat 
 
Poliizosiyanurat (PIR), Poliüretan sistemin kompozit sandviç panel için yanmazlık derecesi geliştirilmiş halidir. Poliizosiyanurat (PIR), alev geciktiriciler içerir.
 
Poliizosiyanurat, PMDI (polimerik metil difenil izosiyanat) ya da MDI ile poliol arasındaki kimyasal reaksiyon sonucu oluşur. Poliizosiyanurat'ı Poliüretan'dan ayıran, MDI ile poliol bileşenlerinin karışım miktarlarıdır. Poliizosiyanurat üretiminde kullanılan MDI miktarı daha fazladır ve poliol dışında kendileri ile de reaksiyona girmeleri sağlanır. Sonuçta yüksek sıcaklıklarda kimyasal kararlılığı daha yüksek izosiyanürat zincirleri oluşur. Bu zincirler normal üretan zincirlerinden daha kuvvetlidir.
 
Poliizosiyanurat(PIR) yapıdaki sert köpükler, yüksek seviyede yangın performansı istendiğinde tercih edilir (EN 13501–2). Poliizosiyanurat'ın yapısındaki farklılık nedeniyle yanabilirliği ve duman oluşumu Poliüretan’a göre oldukça düşüktür. Boyutsal kararlılık anlamında Poliüretan’dan daha başarılıdır. 
Poliizosiyanurat (PIR) izolasyonlu sandviç panel ile Poliüretan izolasyonlu sandviç panel ile karşılaştırıldığında yangına dayanımı fazladır, yanma boyu düşüktür ve yüksek çalışma sıcaklığına ulaşır. Poliizosiyanurat'ın Yanmazlık Sınıfı Euroclass B elde edilebilir. Poliizosiyanurat'ın Isı iletkenlik beyan değeri ƛ=0,020-0,022 W/mK arasında beyan edilmektedir.
 
Poliizosiyanurat(PIR)'ın yüksek nemin korozif etkilerine karşı direnci de yüksektir. Poliizosiyanurat ve Poliüretan zaman içinde tozuma yapmaz, kanserojen madde içermez. Poliüretan(PUR) ve Poliizosiyanurat(PIR) izolasyonlu sandviç panel, sağlık ve gıda sektöründe güvenli kullanılabilir. Sandviç panel yapı tasarımında ısı yalıtımı, hava geçirimsizliği, hijyen, terleme, güvenlik, estetik vb gibi ihtiyaçların hepsine cevap verebilmektedir. Yapıların dış kabuğunu ısı ve su yalıtımlı olarak estetik bir şekilde çözen sandviç panel, fabrikalar, tüm sanayi yapıları, askeri yapılar, sosyal yapılar, prefabrik yapılar, zirai yapılar, spor tesisleri, yüzme havuzları, şantiye binaları, silolar, hipermarketler, alışveriş merkezleri, hal binaları ve konutlar gibi geniş yelpazede kullanım alanı vardır. Uzay mekiğinde ve daire iç kapılarına kadar sandviç panel kullanılmaktadır.
 
Taşyünü
 
Taşyünü bazalt taşının 1350 0C-1400 0C de eritilerek elyaf haline getirilmesi sonucunda oluşur. Taşyünü, lifli malzemelerdir. Bu yüzden ısı yalıtım ve ses yutma değerleri çok iyidir. Taş yünü ile camyünü arasındaki sıcaklık dayanımları farklıdır. Taş yünü kullanım sıcaklığı 700 0C iken camyününde bu değer 250 0C’ye düşer. Taşyünü maksimum 1000 0C’ye kadar dayanabilir. Taş yünü sandviç panel yüksek ses yalıtımı ve özel yangın güvenliğine ihtiyacı olan yapılarda veya yanıcı, parlayıcı maddelerin depolandığı yerlerde tercih edilen yalıtım tabakasıdır. Taş yünü sandviç panel de kalınlık arttıkça yangın direnci de artar.
Taşyünü, tam otomatik üretim tesisinde dilimlenerek lifleri panel yüzeyine dik hale getirilmekte, böylece sandviç panelin basınca karsı dayanıklılığı arttırılmaktadır. Taşyünü panelin hadvelerinin içini dolduracak şekilde dilimlenen lifler, panelin içine birbirine göre şaşırtılmış eklerle otomatik olarak yerleştirilmektedir. 
Taş yününün ısı iletkenlik beyan değeri ƛ=0,033 W/mk beyan edilmektedir. Taşyünü sandviç panel ısı yalıtımında olduğu kadar ses yalıtımında da mükemmel sonuçlar verir, yaşam ve çalışma konforunu yükseltir. Taşyünü sandviç panel A yanmazlıkta bir ürün olup binalarınızın hem yangın hem de ısı izolasyonu ihtiyacına cevap verir.
 
Taşyünü günümüzde belirli standartlar çerçevesinde imal edilmektedir. Bu doğrultuda insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde üretilmektedir. Kullanıldığı alanlara göre farklı şekillerde üretilebilmektedir. Isı yalıtımının, ses yalıtımının sağlanması amacı ile genellikle tercih edilmektedir. Yangın çıkma olasılığı fazla olan yerlerde öncelikle bu malzeme tercih edilir. Bu etkenlerin dışında uzun ömürlü olması, rutubete maruz kalmaması da tercih sebeplerinin başında gelebilmektedir. Kullanımı çok basittir ve taşıma zorluğu yoktur. 
 
Ekspande Polistiren (EPS Köpük)
 
Ekspande Polistiren (EPS köpük) , petrol türevi, termoplastik bir malzemedir. Çok küçük Polistiren tanecikleri su buharı ile ısıtılınca genleşir. Pentan gazı sayesinde şişmeye, bu arada birbirlerine sıkıca yapışmaya başlarlar ve içinde bulundukları kalıbın şeklini alırlar. Pentan gazı bu sürecin sonunda hava ile yer değiştirir. Küçük kapalı gözenekli taneciklerin içinde hapsolan bu hareketsiz ve kuru hava, Ekspande Polistiren (EPS köpük) levhaların üstün ısı yalıtım özelliklerine sahip olmasını sağlar. 
 
Ekspande Polistiren yani EPS köpük, sandviç panel içerisinde min.16-18 kg/m3 yoğunluğunda kullanılmaktadır. Ekspande Polistiren'in bu aralıkta ısının iletkenlik beyan değeri ƛ=0,038 W/mK 'dir.
 
Ekspande Polistiren (EPS köpük) ısı yalıtım dolguları arasında en ekonomik ve hafif olan üründür. Ekspande Polistiren (EPS Köpük) küflenmez, çürümez ve kokmaz. Ekspande Polistiren (EPS Köpük) geri dönüşümlüdür ve üretim ile kullanım sürecinde çevreye zarar vermez. Ekspande Polistiren (EPS Köpük) sandviç paneller sağlığa zararlı değildir.
 
Eps köpüğün birçok avantajı vardır. Öncelikle yüksek derece ısı yalıtımı sağlamaktadır. Ekonomik olan yalıtım malzemelerinin en başında gelir Ekspande Polistiren (EPS köpük) . Kapalı gözeneklere sahip olduğu için yalıtımı çok iyi derecede sağlamaktadır. Basınca dayanıklı olan Ekspande Polistiren (EPS köpük), yoğunluğun artması ile dayanıklılığını daha fazla artırır. Çok hafif bir malzemedir ve bu sayede çok kolay şekilde taşınabilmektedir. Diğer malzemelere göre ekonomik olduğundan daha fazla tercih edilmektedir. Ozon tabakasına zarar vermeyen bir yapıda olduğundan çevreye de bir zararı söz konusu değildir. Malzemenin kalınlığı zamanla incelmenin aksine sabit kalmaktadır. Yüksek dayanıklılık göstermesi, hafif olması ve aynı zamanda kolay bir şekilde uygulanabilir olması ile çoğu yerde özellikle ısı iletkenliğinin önemli olduğu alanlarda rahatlıkla kullanılmaktadır. Buhar geçirimsizliği yüksek olan bir malzemedir.
 
Ekspande Polistiren (EPS köpük) bina duvarlarında ve temellerinde, sandviç panellerin imalatında, tanklarda ve depo yalıtımlarında, büyükbaş hayvan barınakları yalıtımının sağlanmasında, ambalaj sanayinde , bütün dekorasyon işlerinde kompozit yapı elemanlarında prefabrik yapıların üretiminde ve aklınıza gelebilecek daha birçok alanda kullanılan bir malzemedir.

 

Çolaklar Yalıtım Çatı-Cephe Kaplama San.Tic. Ltd. Şti. © 2011
Tüm hakları saklıdır. İzinsiz Kullanılamaz
E-mail: bilgi @ colaklar.com.tr
Yasin AKBIYIK

ups ups ups ups ups ups